*

Na imię mam Edyta i od lat hobbystycznie uprawiam rośliny.
Hoje to moja wielka roślinna miłość! Ściągam je skąd się da ... Z najdalszych zakątków Europy i świata.
Poszukuję wciąż nowych gatunków i odmian tych wspaniałych roślin. Podziwiam kwitnienia, zakochuję się w liściach.To jak narkotyk ...
Moja kolekcja, licząca ok 400 odmian hoi, stale się powiększa, a mój dom coraz bardziej przypomina las deszczowy.
Zapraszam do odwiedzin.


*

piątek, 23 grudnia 2011

Piernikowo

 

Dziś tylko pierniczkowo, hojowo bedzie dopiero po Świętach. Razem z córeńką moją upiekłyśmy i udekorowałyśmy ponad 500 pierniczków…. Ufffffff

Oczekiwanie na Święta to jeden z najpiękniejszych momentów w roku…

 

IMG_2149

Szwedzkie, pyszne pierniczki

1,5 szklanki miodu

1,5 szklanki cukru

350 g masła
300 ml śmietany kremówki

1,1 kg mąki

1 opakowanie przyprawy do piernika

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

Wszystko razem połączyć, wyrobić ciasto i wstawić na 2 godz. do lodówki. Rozwałkować cieniutko i piec do zrumienienia, w temperaturze ok.175’ ( ok 10 minut ) . Pierniczki mogą się wydawać surowe, bo w piekarniku są bardzo mięciutkie, ale jak tylko zaczną się “złocić”, to trzeba wyjmować, bo łatwo spalić.

Z podanej ilości składników, wychodzi ok.500 sztuk pierniczków.

Życzę smacznego.

IMG_2144 

IMG_2155

IMG_2160 

IMG_2198

IMG_2199

IMG_2203

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2189

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2208

IMG_2210

IMG_2211

IMG_2214

IMG_2217

IMG_2221

Pozdrawiam Was przedwigilijnie -

Edyta

1 komentarz:

  1. Cudne pierniczki, przepieknie wszystko nimi zaaranżowałaś

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za słowa pozostawione w komentarzach. Jesteście zawsze tutaj mile widziani!
Thank you for all your words.
Your comments are always very welcome.