*

Na imię mam Edyta i od lat hobbystycznie uprawiam rośliny.
Hoje to moja wielka roślinna miłość! Ściągam je skąd się da ... Z najdalszych zakątków Europy i świata.
Poszukuję wciąż nowych gatunków i odmian tych wspaniałych roślin. Podziwiam kwitnienia, zakochuję się w liściach.To jak narkotyk ...
Moja kolekcja, licząca ok.900 gatunków i odmian hoi, stale się powiększa, a mój dom coraz bardziej przypomina las deszczowy.
Zapraszam do odwiedzin.


*

czwartek, 3 lipca 2014

To nic takiego, to po prostu wolny dzień …

 

A jak wolny dzień, to trzeba było raniutko wstać i choć jedno okno umyć.

A jak już okno umyć, to trzeba było wszystkie stojące na parapecie hoje dokładnie pooglądać, podlać, liście z kurzu wytrzeć. Pozachwycać się.

A jak je już ściągnęłam z parapetu, to pasowałoby zdjęć kilka zrobić…

 

sp. Gunung Gading

caudata 'Sumatra'

aff. wibergiae IML 1618 (2)

IMG_5330

GPS 7020

surigaoensis

erythrina GPS

EPC-145

vitellina splash

kenejiana variegata (2)

fuscomarginata splash

MT09

sp. IML1391

 

 

***

 

A jak już pół dnia zleciało na myciu jednego okna Angelto trzeba było szybciutko rodzince pyszny obiad upichcić.

 

Burgery z botwinką i mnóstwem ziaren

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

4IMG_5361

 

 

 

 

 

 

 

 

 

76

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki :

pół kg mięsa mielonego ( najlepiej świeżo zmielonego )
pęczek botwiny z buraczkami
3/4 szklanki suchej kaszy kuskus
1 cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki słoneczniku
1/4 szklanki oleju
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Na patelni podprażyć przez kilka minut : sezam, pestki dyni i słonecznika. Botwinkę pokroić, kaszę kuskus zalać szklanką wrzątku aby wchłonęła wodę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, lepić burgery i piec je ok. pół godziny w nagrzanym do 200 st. piekarniku.

 

Smacznego !

***

Do pełni szczęścia brakowało jedynie jagodzianek Red heart

 

Najpyszniejsze na świecie jagodzianki

*5 dag drożdży

*1/4 szkl. cukru

*3/4 szkl. mleka

*3 szkl. mąki

*1 jajko

*1/2 kostki masła

*szczypta soli

*na nadzienie : jagody wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym

1.Drożdże rozetrzeć z cukrem ( do uzyskania płynu).Dodać ciepłe mleko, przesiać mąkę, dodać jajko i żółtko oraz sól. Wyrobić do połączenia składników i dodać rozpuszczone masło (nie gorące) i jeszcze raz wyrobić aż masełko się wchłonie .

2.Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3. Odrywać kawałki wielkości dużej śliwki i formować placuszki, nakładać jagody i zlepiać bułeczki. Zostawić  chwilę na blasze aby podrosły. Można posypać kruszonką lub cukrem.

Piec w temp 130 stopni – 30 minut.

Smacznego !

 

IMG_5380

 

***

 

Zdążyłam jeszcze do wazonów świeżych kwiatów narwać,

 

7 (2)

8

 

a że jeszcze dzień się nie skończył, to uciekam do ogrodu, kosić trawę, bo to przecież

“wolny” dzieńFlirt male

 

papa

Edyta

2 komentarze:

  1. Już od jakiegoś czasu podziwiam Twoje piękne rośliny i wzdycham sobie do nich :)
    Lubię ludzi z pasją.
    Pozdrawiam
    Anka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za słowa pozostawione w komentarzach. Jesteście zawsze tutaj mile widziani!
Thank you for all your words.
Your comments are always very welcome.