Dziś tylko pierniczkowo, hojowo bedzie dopiero po Świętach. Razem z córeńką moją upiekłyśmy i udekorowałyśmy ponad 500 pierniczków…. Ufffffff
Oczekiwanie na Święta to jeden z najpiękniejszych momentów w roku…
Szwedzkie, pyszne pierniczki
1,5 szklanki miodu
1,5 szklanki cukru 350 g masła
300 ml śmietany kremówki
1,1 kg mąki
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Wszystko razem połączyć, wyrobić ciasto i wstawić na 2 godz. do lodówki. Rozwałkować cieniutko i piec do zrumienienia, w temperaturze ok.175’ ( ok 10 minut ) . Pierniczki mogą się wydawać surowe, bo w piekarniku są bardzo mięciutkie, ale jak tylko zaczną się “złocić”, to trzeba wyjmować, bo łatwo spalić.
Z podanej ilości składników, wychodzi ok.500 sztuk pierniczków.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Was przedwigilijnie -
Edyta
Cudne pierniczki, przepieknie wszystko nimi zaaranżowałaś
OdpowiedzUsuń