Wczorajsze , sobotnie popołudnie spędziłam w lesie .Naładowałam akumulatory , poprzytulałam się do brzóz , nazbiera łam jagód … Moim milusińskim zebrało się na jagodzianki , jak szybko je zrobiłam , tak szybko ich nie było – zdążyłam jednak uwiecznić na zdjęciach :-)
Jagodzianki
*5 dag drożdży
*1/4 szkla.cukru
*3/4 szkl.mleka
*3 szkl.mąki
*1 jajko + 1 żółtko
*1/2 kostki masła
*szczypta soli
*na nadzienie : jagody wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem ( do uzyskania płynu).Dodać ciepłe mleko ,przesiać mąkę ,dodać jajko i żółtko oraz sól. Wyrobić do połączenia składników i dodać rozpuszczone masło (nie gorące) i jeszcze raz wyrobić aż masełko się wchłonie .
2.Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( pod kocyk można :-)
3.Odrywać kawałki wielkości śliwki i formować placuszki , nakładać jagody i zlepiać bułeczki .Zostawić chwilę na blasze aby podrosły .Można posypać kruszonką , można posmarować białkiem ( tym od żółtka w przepisie)
4.Piec w temp 130 stopni – 30 minut.
Jeżeli ktoś się skusi , życzę smacznego .
Nie zdążyłam umyć okien , miałam w planach sfotografować dla Was co nieco …. Mam trochę tego w zanadrzu ,ale nic straconego :-)
Na szybko pokażę hoya sp. Tanna Island
Wdzięczna , szybko rosnąca , mieszkanka wyspy Tanna . Znaleziona w części wulkaniczno – górzystej , lubi więc lekko kwaśne , żyzne podłoże .Kwitnie TAK - w naturze - nieprzerwanie … Kwiaty wytwarzają dużo nektaru i lekki ,przyjemny zapach .
Piękna prawda ? Niepozorna ale piękna.
Wg moich spostrzeżeń ,podobna do hoi leucorhoda ,podobny pokrój ,podobny kształt i kolor liści .
Roślina widoczna powyżej dotarła do mnie ze Szwecji , w marcu , jako nieukorzeniona , mała sadzonka … Tempo wzrostu więc ma błyskawiczne .Oby tak dalej , a w przyszłości mam nadzieję podziwiać kwiaty , w jednym z najpiękniejszych kolorów …
Bo róż i biel to moje najulubieńsze barwy … W moim domu te kolory wiodą prym ….
pozdrawiam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję Wam za słowa pozostawione w komentarzach. Jesteście zawsze tutaj mile widziani!
Thank you for all your words.
Your comments are always very welcome.